Néptáncfesztivál
Tanc KarmielbenA karmieli (ebben a városban éldegélünk) néptáncfesztivál az idén 17.-ik születésnapját ünnepli. A fesztivál nyaranta 3 napig (és 3 éjszakáig) tart. Ez egy izraeli nemzeti esemény, mely az idők folyamán  komoly elismerésben részesült a nemzetközi néptánc világában is.
Az első fesztivált 1988-ban rendezték meg mint az Izrael 40 éves megalakulásának évfordulóján rendezett ünnepségsorozat része. A nagy sikerre való tekintettel lassan hagyománnyá vált, sokezer táncos várja minden évben megrendezését.
A fesztivál teret ad sokféle néptáncnak, balettnak, folklórnak a világ minden részéről, modern néptáncnak, báli táncnak, jazz-nak és természetesen izraeli néptáncnak.
A fesztivál a több mint 5,000 táncos ünnepi felvonulással kezdődik a városi stadionban. Ettől a pillanattól kezdve Karmiel, a festői szépségű, csendes galileai kisváros (ötvenezer lakos nem is olyan kevés) a nemzetközi néptánc központjává válik, ahol 72 órán keresztül több tucat előadás kerül megrendezésre, ami több mint 250,000 embert vonz a városba.
A három központi előadás a város Amfiteátrum-ában van, ami több mint 20,000 férőhelyes. Az idén mi Margóval az első előadáson voltunk, a városházától kapott ingyenjeggyel (Margó ugyanis városházi dolgozó). A látványos előadás végén tüzijáték is volt.
A néptáncfesztivál egyik ismertetőjele a hajnalig tartó szabadtéri tömegtánc, amiben több-tízezren vesznek részt.
15/07/2004
Csökkent a kockázat
Az Economist brit gazdasági lap szerint az elmúlt évben jelentősen csökkent a befektetések kockázata a fejlődő piacokon - így Izraelben is. Izrael ezen piacok rangsorában 8-ik a lap 29-es listáján, míg a teljes, százas listán tavaly óta kilenc helyet javítva a 45-ről a 36-ra lépett előre. Az elemzés szerint ma Izraelben kevésbé kockázatos a befektetés, mint például Braziliában, Kínában, Indiában, Mexikóban vagy Magyarországon.
A lista összeállításakor a szakemberek az egyes államok politikai és gazdasági kockázatait elemezték, olyan összetevők alapján, mint például a háborús fenyegetettség, a költségvetési hiány, a likviditás és a fizetőképesség, az államadósság és a valutatartalékok mértéke.
06/2004 Erec

A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót, és annyi bort, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két órát pihentetjük, majd kisujjnyi rudakat sodrunk belőle. Hármas fonással apró kalácsokat fonunk, amelyet zsírozott tepsiben sárgára sütünk. Sütemény

Azt kérdezi tőlem egy barátom, elengedheti-e a lányát egy izraeli turistaútra. Mert hogy vannak ezek az öngyilkos merényletek Jeruzsálemben és Tel Avivban.
Kérdez, de azzal hogy kérdez, már válaszol is saját kérdésére. Hiszen ha olyan súlyosnak tartaná a helyzetet, nem hívna fel. Ha a lánya valódi veszélyben lenne, akkor nem adná át a döntés felelősségét. Akkor egyedül döntene. Akkor egyszerűen nem engedné el a lányát. De felhív és azt várja, hogy én mondjam ki az ő válaszát.
Izraelbe utazni?

A Földközi-tenger partján fekző parányi országban változatos tájak - homokos, sivatagos, termékeny völgyek, tengerszint alatti tó - feleselnek egymással.A világvallások - zsidó, keresztény, mohamedám, - egyetemes központja, amelyet bármely felekezet második otthönának is tekint, s ahol találkozhatunk a Siratófalhoz látogató ortodox zsidóval, hallgathatjuk a müezzin imára hívó hangját,követhetjük a stációkat a Via Dolorosán. Kis turizmus